17 Mart 2016 Perşembe

ON İKİNCİ GECE 

NE İSTERSENİZ? 


Yazan : William Shakespeare
3 Kadın, 11 Erkek
2 Perde
Tür : Komedi

Oyun, genç sevdalılarla ve baş döndürücü hızla gelişen olaylarla dolu bir romantik komedidir. "Seni Seviyorum" dediğimizde yıllardır söylenmiş olan ve bundan sonra bir o kadar daha söylenecek olan bir ifadeyi kullanıyor olduğumuzun farkında mıyız? Aslında aşkın söze dökülmüş her biçimi, önceden yazılmış bir öyküden alıntıdır, bu alıntıyı bizden sonraki nesillerin aşıkları da yapacaktır. Aşkın  neredeyse içi boşaltılmış söylemi olan "seni seviyorum" ilanı aşk anı dışında kendisinden başka hiçbir şey ifade etmez, yalnızca bir tekrardır. Varolan durumun tekrarı. Onun onaylayıcısı... Bu "sözde tümce", yüce, soylu ya da hafifçe söylenebilir ya da erotik, müstehcen olabilir. Açıkçası toplumsal açıdan serseri bir tümcedir. Elbette ki aşık, yalnızca bu tümceyle kendini sınırlandırmaz. Aşkın en büyük göstergesi dile yansıyan kısımında kendini gösterir. Dil, rolüünü çok iyi oynayan bir aracıdır. Ancak, aşkın dramatik öyküsü her zaman bu kadar basitçe formüle edilemez. Aşk ilk andan itibaren karmaşık, anlaşılmaz ve yegane görünür aşığa; şüphesiz ki aşığın kendisinin dışında bunun aksini ispat etmek mümkün değildir. Ama müşterek bir benzerlikten söz edilebilir. İlk durum çelişkiler anıdır. <libido ile yasalar, duygu ile akıl, beden ile dil... Bu ikilikler, aşkın ve birleşmenin "doğal" bir olay olması ama buna karşın toplumsal yaşam yüzünden karmaşık ve yapay bir biçime dönüşmesinden kaynaklanır. Böylece ortaya çıkan çelişkiler sayesinde aşk bu kurguya, maceraya ve sancılı bir oyuna dönüşür.

-Alıntıdır-

Oyun Shakespeare 'in en sevilen komedilerinden birisidir. 1599 - 1601 yılları arasında yazıldığı düşünülmektedir. Oyunun iki tane ismi bulunmaktadır. Ama en bilinen ismi On İkinci Gece'dir. Ve bu açıdan alternatif bir başlığı olan tek Shakespeare eseridir. On İkinci Gece başlığının Shakespeare döneminde kutlanan Noel'in On İkinci Günü şenlikleriyle bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Bu şenliklerde her şey "tepetaklak" ya da "tersyüz" olurmuş. Bu da oyunun konusuyla yakından bağlantılıdır. Diğer birçok Shakespeare eseri gibi bu oyunun da birkaç farklı film uyarlaması bulunmaktadır.

Kısaca özetlemek gerekirse bu oyun bir "yanlışlıklar komedisi"dir. Oyun İlliria Krallığı'nda geçer. Bu oyun yerinin Shakespeare tarafından İtalya'nın Dalmaçya kıyıları olarak hayal edildiği düşünülür. İnsanların kılık değiştirdiği, kadınların erkek, erkeklerin kadın kılığına girdiği, birbirlerine aşık olan insanların bu karmaşayı anlamaya çalıştığı ve elbette sonunda her şeyin tatlıya bağlandığı bir eserdir. Tarz olarak Bir Yaz Gecesi Rüyası'na benzer. Soytarılar, sarhoşlar, çıkarcılar, mevki düşkünleri, müzisyenler, deliler ve soyluların iç içe; burun buruna olduğu tabiri caizse oyun içinde oyundur.
Oyun 2015 - 2016 sezonunda İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından oynanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder